Sølvbarrer

Sølvbarrer

Hvis du er på udkig efter at investere i sølvbarrer, så er du kommet til det helt rigtige sted. Sølvbarrer er en af de klassiske måder at foretage investeringer i sølv på, og der er nogle få lande, såsom Schweiz og Liechtenstein, hvor man stadig kan købe sølvbarrer direkte ved de større banker. De fleste andre steder skal du dog gå direkte til en fysisk forhandler, eller du kan finde erfarne onlineforhandlere, der kan guide dig gennem din sølvinvestering.

Foruden et voksende antal investeringer i sølvbarrer, så har sølvmønter også oplevet en stigende interesse. Dette skyldes, at sølv generelt tilbyder en masse fordele, du ikke finder andre steder. Efter finanskrisen har sølv praktisk talt været uundværligt for ethvert investeringsportefølje.

Sølvbarrens historiske oversigt

Sølv har været brugt i tusindevis af år som en form for betalingsmiddel, selvom man ikke kender det præcis starttidspunkt for dette. Det er en ny tendens ikke at bruge sølv, da det nemlig først var i det 20. århundrede, at man stoppede med at bruge sølv som lovlig betaling og i stedet gik over til andre midler. På trods af denne udvikling så fortsatte produktionen af sølv, fordi det som et ædelmetal stadig har masser af værdi i sig selv. Når sølv bliver nedsmeltet, og derefter smeltet ned i denne stangform, så får man sølvbarrer. De er typisk produceret med en renhed på 99,9 %, og i dag kommer de i alle slags størrelser og designs.

Dette gør, at sølv er en form for håndgribelig enhed med en værdi, der består over længere tid. Forbruget af sølv ses i den moderne verden blandt andet i industrielle, medicinske og kommercielle sammenhæng. Dette er med til at gøre sølv en af nutidens bedste investeringsmulighed.

Hvorfor investere i sølvbarrer?

Både inden for sølv og guld findes der et forholdsvis mangfoldigt marked, så det er vigtigt, at du forstår, hvilke fordele sølvbarrer kan tilbyde i forhold til andre.

Først og fremmest, så er sølvbarrer generelt billigere end guldbarrer, og derved er sølv et ædelmetal, der gør det muligt for de fleste at investere, selv hvis man ikke har det største budget at gøre godt med. Sølvbarrer med en renhed på op til 99,9 % findes i alle vægtklasser fra 100 gram til 1 kilo – og derfor også i mange forskellige prisklasser!

Alt efter, hvilken type af sølvprodukter du køber, kan de også være fritaget for moms eller andre afgifter – så for privatpersoner, der ikke er momsregistrerede, er der ekstra mange fordele ved sådanne køb. Det afhænger dog alt sammen af det enkelte produkts status som lovligt betalingsmiddel, og det er bestemt noget, som vi opfordrer dig til at være opmærksom på. Tjek også, om hver enkelt produkt kommer med et certifikat, pakket i sikkerhedsemballage og med et unikt serienummer, da det nogle gange kan påvirke prisen, kvaliteten og pålideligheden.

Fordi sølvbarrer kommer til en lavere pris end fx guldbarrer, så kan de også fungere rigtig godt for personer, der gerne vil investere for første gang, og som måske ikke ønsker at investere for meget på én gang. Dette kan være en måde at opleve alle fordelene på, før der investeres endnu større summer. Det skal dog også nævnes, at selv mere erfarne investorer har investeret langt mere i sølv de seneste år efter finanskrisen, da det blev tydeligt, at sølv var en nødvendighed i deres investeringsportefølje, da risiciene i forbindelse med andre former for investeringer blev for store.

Grunden til, at sølvbarrer mange gange også kan være at foretrække i sammenligning med sølvmønter, er de relative lavere omkostning. Mange tror måske umiddelbart, at sølvmønter er den billigere investering, fordi de koster mindre, men da de relative produktionsomkostninger er mindre for sølvbarrer, koster de faktisk mindre per gram. På den måde kan man sige, at du får mere for dine penge ved at investere i sølvbarrer. Nogle mener også, at sølvmønter er lettere at opbevare, men på grund af sølvbarrernes ensartethed og det faktum, at de kan komme i mange forskellige størrelser, så er de langt nemmere at opbevare, end man måske umiddelbart lige tror.

Mange foretrækker også sikkerheden ved investeringer i fysisk sølv, som de kan have i deres besiddelse – i modsætning til ikke-allokeret sølv, EFT’er eller andre former for ”papirsølv”, hvor du har mindre kontrol over investeringen. Mere kontrol betyder også, at du vil have mere sikkerhed, da inflation, markedskurser og diverse institutioners konkurs har mindre indvirkning på dit portefølje.

Hvilke former for sølvbarrer findes der?

Når du først har besluttet dig for, at du er interesseret i at investere i sølv, så gælder det om at få et overblik over sølvmarkedet, og hvilke investeringsmuligheder du har.

Faktisk er det sådan med sølvbarrer, at de kommer i en lang række forskellige størrelser og varianter – fra nogle enkelte gram til omkring 1000 ounces. Blandt investorer ser det ud som om, at barrer på ét kilo og barrer på ti ounces er de mest populære, selvom det sagtens kan lade sig gøre at finde dem i mindre størrelse, hvis du føler dig mere tryg ved dette. Sølvbarrer kan selvfølgelig også fås meget større på op til 1000 ounces, men den type investeringer er nogle gange ikke specielt realistisk for privatpersoner.

Du skal desuden være opmærksom på, at der findes to slags producenter, når det kommer til sølvbarrer. Den første type er statslige institutioner fra de forskellige regeringer, såsom US Mint, Royal Canadian Mint, British Royal Mint samt mange andre, der alle producerer og sælger sølv i form af barrer. Den anden type, der også er rent almindelig, er privatproducenter, som fx Sunshine Mint og SilverTowne.

Fordi sølvbarrer kan produceres af både statslige samt private institutioner, kan man finde sølv til salg hos en lang række af forskellige forhandlere. I nogle lande kan de købes direkte hos de store banker, og ellers de købes ved fysiske sølv- eller guldforhandlere, eller hos onlineforhandlere, der bliver mere og mere populære på grund af deres effektivitet og kvalitet.

Prissætning og kvalitet ved indkøb af sølvbarrer

Barrer lavet af sølv har som sagt ofte et lavere præmie end sølvmønter, fordi omkostningen ved produktion er relativt lavere. Logisk set betyder det dermed, at jo større sølvbarren er, jo mere sparer du relativt i forhold til produktionsomkostningerne, og dermed får du mere ud af pengene fra din investering. Dette er klart noget, som du skal tage med i dine overvejelser, når du overvejer, hvor meget du ønsker at investere, og hvor du ønsker at lægge din investering.

Hvis du ikke har meget erfaring med sølvinvesteringer før nu, så skal du også kigge godt efter, når det kommer til renheden (også kaldt lødighed). For sølvbarrer skal lødigheden ligge omkring .999, hvilket svarer til en renhed på 99,9 %. Til sammenligning så er det kendte sterlingsølv blandet med omkring 8 % kobber. Sammenligning fungerer godt, fordi mange måske vil anse sterlingsølv for at være utroligt rent, men man kan tydeligt se her, hvordan det blegner ved siden af sølvbarren. Barrens lødighed vil du ofte kunne finde enten trykt ind i barren af producenten eller på tilhørende certifikat.

Hvis barren er brugt, så vær ekstra opmærksom på den tilstand, den kommer i. Hvis den på nogen måde har taget skade – synlige ridser eller buler – så vil den kunne sælges eller købes en del billigere end ellers.

Nogle af de bedst sælgende og mest populære sølvbarrer på markedet er:

 • Eagle
 • Royal Mint
 • Sunshine Mint
 • Prospector
 • Royal Canadian Mint
 • American Flag
 • Scottsdale
 • Engelhard
 • Asahi
 • Heraeus
 • 9Fine Mint
 • Credit Suisse
 • Southern Cross
 • Geiger Edelmetalle
 • Johnson Matthey
 • Republic Metals Corporation (RMC)
 • Buffalo
 • Morgan
 • PAMP Suisse
 • SilverTowne
 • Walking Liberty
 • Valcambi
 • Perth Mint